Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ



Την εμπειρία του βουνού, την πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση, οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμα και μία μικρή βόλτα στη φύση, αξίζει ο καθένας να τη ζήσει. Το να περάσουμε καλά στη φύση, παρέα με τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινά, το να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας καταφέρνοντας να κάνουμε αυτό που κάποτε δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε, το να νιώθουμε τους, συχνά, μέχρι χθες άγνωστους ανθρώπους τόσο κοντά, το να γινόμαστε πιο απλοί, ήρεμοι αλλά και πιο δυνατοί, είναι κάτι που το δικαιούται ο καθένας μας. Αυτή η όμορφη εμπειρία, για να μην αντιστραφεί σε δυσάρεστη, θα πρέπει να έχουμε σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων μας και το σωστό εξοπλισμό, πάντα ανάλογα με την δραστηριότητα στην οποία θέλουμε να συμμετάσχουμε. Όσοι έχουν κάποια σχετική εμπειρία, καταλαβαίνουν περίπου και τις δυνατότητές τους, όπως και τη σημασία του εξοπλισμού. Τι γίνεται όμως με αυτούς που δεν έχουν καμία εμπειρία;
Διαβάζοντας το πρόγραμμα αναβάσεων κοιτάμε πάντα τον βαθμό δυσκολίας.. Εάν δεν έχουμε περπατήσει ποτέ στο βουνό, ξεκινάμε από τις αναβάσεις με δυσκολία Α ή μάξιμουμ Α+, διαβάζοντας προσεκτικά και τις ώρες πορείας. Επειδή, λόγω καιρικών συνθηκών και όχι μόνο, ο βαθμός δυσκολίας μπορεί να αλλάξει, παίρνουμε πάντα πληροφορίες για τη διαδρομή από τον εκάστοτε αρχηγό της Λέσχης όταν δηλώνουμε την συμμετοχή μας . Ο αρχηγός όμως δεν μπορεί να γνωρίζει τη φυσική μας κατάσταση, οπότε οφείλουμε εμείς οι ίδιοι να έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας, της υγείας μας, πιθανών φόβων κ.λ.π. Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει ανάβαση χωρίς ανηφόρα και κατάβαση χωρίς κατηφόρα. Έχοντας λοιπόν πληροφορίες για τις υψομετρικές διαφορές και τις ώρες πορείας, εκτιμάμε (μαζί με τον αρχηγό, εάν χρειάζεται) σε ποια κατηγορία μπορούμε να συμμετάσχουμε.
Όταν έχουμε επιλέξει την ανάβαση που είναι στα μέτρα μας, μειώνονται ή και σχεδόν μηδενίζονται οι πιθανότητες να έχουμε μια δυσάρεστη εμπειρία, τόσο εμείς όσο και οι συνοδοιπόροι μας, εφόσον βέβαια έχουμε τον σωστό εξοπλισμό και ακολουθήσουμε τις αυτές απλές συμβουλές.
Στο βουνό δεν φοράμε αθλητικά παπούτσια, αλλά μποτάκια που σκεπάζουν τους αστραγάλους μας. Τα μποτάκια σαφώς πρέπει να είναι αδιάβροχα γλιστράνε λιγότερο, κρατάνε το πόδι μας καλύτερα, είναι αντικραδασμικά. Φοράμε συνθετικές ή μάλλινες κάλτσες και αποφεύγουμε τις βαμβακερές. Το παντελόνι μας πρέπει να είναι άνετο, να μην εμποδίζει την κίνηση και να στεγνώνει εύκολα σε περίπτωση που βραχεί. Για τη βροχή, καλό είναι να έχουμε και αδιάβροχο παντελόνι.
Φροντίζουμε το ντύσιμό μας, ώστε να μπορούμε να βάζουμε ή να βγάζουμε ρούχα ανάλογα με την θερμοκρασία. Αποφεύγουμε τα βαμβακερά, γιατί στεγνώνουν πολύ δύσκολα. Εάν δεν έχουμε ισοθερμικό μπλουζάκι, που είναι η καλύτερη λύση για να κρατήσει το σώμα μας τη σωστή θερμοκρασία και να μην μένουμε βρεγμένοι, προτιμάμε συνθετικά ρούχα..
Οπωσδήποτε έχουμε μαζί μας αδιάβροχο και αντιανεμικό μπουφάν. Δεν το ξεχνάμε ποτέ, ούτε το καλοκαίρι.
Εάν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να περπατήσουμε σε χιόνι, έχουμε μαζί μας τις γκέτες, που θα μας προστατέψουν από το να μπαίνει χιόνι στα παπούτσια μας και βοηθούν να μένουν στεγνά τα πόδια μας. Τα γάντια και ο σκούφος μάς προστατεύουν από την απώλεια θερμοκρασίας.
Το σακίδιο είναι σημαντικό μέρος του εξοπλισμού μας. Επιλέγουμε το μέγεθος του σακιδίου, που μετριέται σε λίτρα, ανάλογα με τη δραστηριότητα που θέλουμε να κάνουμε και το συζητάμε με πιο έμπειρους γνωστούς μας. Δεν αγοράζουμε ποτέ σακίδιο χωρίς να το δοκιμάσουμε στην πλάτη μας, ώστε να  διαπιστώσουμε ότι είναι το σωστό νούμερο για μας.
Τα μπατόν είναι πολύ χρήσιμο μέρος του εξοπλισμού μας. Σαφώς και μπορούμε να περπατήσουμε χωρίς αυτά. Όμως μας βοηθούν όχι μόνο στην ισορροπία και στην κίνηση, ειδικά στην κατηφόρα, αλλά, το πιο σημαντικό, προστατεύουν τα γόνατά μας. Είναι χρήσιμα γι’ αυτούς που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα γόνατα, όμως  είναι απαραίτητα σε αυτούς που ήδη έχουν τέτοιο πρόβλημα.
Επίσης, δεν ξεχνάμε ποτέ γυαλιά ηλίου, αντηλιακή κρέμα και καπέλο (όταν δεν φοράμε σκούφο), σφυρίχτρα, φακό, χώρο αποθήκευσης νερού > 1lit καθώς και ένα στοιχειώδες ατομικό φαρμακείο. Επίσης μία αλλαξιά ρούχων, κάλτσες και ένα ζευγάρι παπούτσια που αφήνουμε στο πούλμαν ή στο αυτοκίνητο
Αρχηγός. Ο αρχηγός είναι άτομο όχι μόνο γνώστης της διαδρομής αλλά και με εμπειρία στο βουνό, ικανός να κρίνει και σε δύσκολες συνθήκες να αποφασίσει ανάλογα, πάντα προς συμφέρον της ΟΜΑΔΑΣ. Είναι εκείνος που φροντίζει να ανέβουμε και να επιστρέψουμε με τη μέγιστη ασφάλεια. Κάποιες φορές μπορεί να διαφωνήσουμε με τον αρχηγό, είτε επειδή έχουμε σχετική εμπειρία και οι ίδιοι θα αποφασίζαμε διαφορετικά, είτε από άγνοια και απειρία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η συμμετοχή μας στην εκδρομή σημαίνει και αποδοχή του ρόλου του αρχηγού, ο οποίος είναι ο μόνος που τελικά αποφασίζει. Ο ίδιος χρειάζεται τη συνεργασία μας, κι έτσι δεν τρέχουμε μπροστά από αυτόν, ενώ δεν απομακρυνόμαστε ποτέ από την ομάδα χωρίς να έχουμε ενημερώσει τον αρχηγό ή τη λεγόμενη «ΣΚΟΥΠΑ», ένα ακόμα σημαντικό πρόσωπο, που φροντίζει να φτάσουμε όλοι καλά στον προορισμό μας. Είτε φτάσουμε πρώτοι είτε τελευταίοι, δεν υπάρχουν ούτε μετάλλια, ούτε τιμωρίες. Με το σκεπτικό αυτό η ΟΛΚ στοχεύει στην εμπέδωση της έννοιας «ομάδας» με την καλλιέργεια της ιδέας της συλλογικότητας στην πράξη. Γι’ αυτό ακολουθούμε τον ρυθμό της ομάδας όσο μπορούμε και προσπαθούμε να απολαύσουμε την διαδρομή.
Τέλος υποχρέωση κάθε ορειβάτη όπως  και καθενός που δραστηριοποιείται στη φύση, είναι ο σεβασμός προς το περιβάλλον, έτσι δεν πετάμε οτιδήποτε θεωρούμε περιττό για το σάκο μας αλλά το παίρνουμε πάντα μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

31/03/2024 ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΥ – ΜΕΓΑΣ ΣΩΡΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

     Ορειβατική διαδρομή η οποια αρχιζει απο 600μ περιπου και ανεβαίνει στην κορυφη του Μ. Σωρου (1628μ) ,απο εκέι ξεκινάει κατάβαση μέσο τω...